Hoe maak ik mijn koffie (nog) gezonder?!

Gepubliceerd op 16 juni 2021 om 13:09

Dat een matig koffiegebruik vele gezondheidsvoordelen kent, hoef ik jou waarschijnlijk niet meer te vertellen…

Het is wetenschappelijk bewezen dat koffie o.a. goed is voor de hersenen en dat het sportprestaties kan verbeteren wanneer je koffie ongeveer een halfuurtje voor de fysieke inspanning drinkt. Bovendien zou het ook de vetverbranding stimuleren tijdens de fysieke inspanning: cafeïne zet vetcellen aan om lichaamsvet af te breken, waardoor het vet in het bloed terechtkomt in de vorm van vrije vetzuren, die vervolgens als brandstof kunnen worden aangewend.

Verder maakt de cafeïne in koffie ons alerter. Het is tevens wetenschappelijk bewezen dat mensen die matig koffiedrinken een lagere kans hebben op hersenziekten zoals alzheimer en de ziekte van Parkinson.

Ook is wetenschappelijk aangetoond dat een matig koffieverbruik het risico op het krijgen van diabetes type 2 (of ouderdomsdiabetes) vermindert.

Al deze opgesomde voordelen gelden vooral bij het drinken van een viertal kopjes per dag.

Tenslotte zitten in koffie ook een heleboel voedingsstoffen met inbegrip van riboflavine, pantotheenzuur, mangaan, kalium, magnesium en niacine. Ook zit koffie nog eens boordevol antioxidanten die ons beschermen tegen vrije zuurstofradicalen die in ons lichaam vrijkomen.

Er bestaat dus zeker geen twijfel over dat koffie best wel thuishoort in een gezond voedingspatroon.

 

Wist je dat er manieren zijn om je koffie nog gezonder en bovendien ook lekkerder te maken?

Heb jij volgende drie zaken al geprobeerd? 

 

  1. Toevoegen van KOKOSOLIE aan je koffie

Het toevoegen van een koffielepel kokosolie aan je koffie staat ook wel bekend onder de naam “bullitproof coffee”.

Het idee is dat de MCT’s (Medium Chain Triglyceriden of middellange keten vetzuren) zeer snel opgenomen kunnen worden en daarmee brandstof kunnen zijn voor het brein. Kokosolie is de rijkste bron van dit specifieke type vetzuren. Door de kortere keten hoeft dit type vetzuren niet eerst verteerd te worden en gaan ze direct naar de lever waar ze omgezet kunnen worden tot energie. Door deze snelle opname leveren ze een aantal belangrijke voordelen in vergelijking met andere vetzuren:

  • Snelle energiebron

Doordat ze snel opneembaar zijn, zijn deze vetten een snelle bron van energie. Zeker als je een ketodieet volgt en je lichaam al op vetverbranding is overgestapt.

  • Snelle aanmaak van ketonen

Zit je wat lager in je ketonen? Dan is de kans groot dat wat MCT’s je kunnen helpen om je sneller terug in ketose te brengen. Dit komt door de snelle afbraak van de vetten, waarbij ketonen vrijkomen

  • Brainboost

Het merendeel van je hersenen functioneert goed op ketonen, MCT’s kunnen je dus net dat zetje geven tijdens het studeren.

  • Afvallen

Er zijn diverse onderzoeken die aantonen dat MCT’s kunnen bijdragen aan het afvallen. Dit komt mede door de hongerstillende werking.

Ik raad het af om dit bij elke kopje koffie te doen, maar één kopje koffie per dag bij voorkeur ’s morgens voor of tijdens het ontbijt voorzien van MCT’s in de vorm van kokosolie kan het hongergevoel stillen terwijl het wel energie geeft.

 

  1. Toevoegen van een mespuntje KANEEL en eventueel wat KARDEMOM aan je koffiepoeder

Tijdens het zetten van filterkoffie kun je een mespuntje kaneel aan de koffie toevoegen. Je kan ook na het zetten wat toevoegen aan je kopje.

Koffie kan bij sommigen de bloedsuikerspiegel laten schommelen. Kaneel kan gebruikt worden om het schommelen te stabiliseren. Volgens onderzoek kan kaneel namelijk een piek in de bloedsuikerspiegel helpen verlagen. Het voordeel is dat kaneel het bittere effect van de koffie wat vermindert, kanaal heeft een zoete smaak en maakt op een gezonde manier je koffie iets zoeter… Tevens bevat kaneel ook een heleboel antioxidanten.

Tijdens het zetten, of achteraf, kun je eveneens een beetje kardemom toevoegen aan je koffie. In Arabische landen wordt dit al eeuwen gedaan. Kardemom is een kruid dat de verkwikkende werking van koffie ondersteunt. Sommige mensen zijn overgevoelig voor koffie waardoor hun bloeddruk tijdelijk iets verhoogt. Kardemom kan deze bloeddrukverhogende werking tegengaan, waardoor deze overgevoeligheidsreactie van cafeïne wordt beperkt.

 

  1. Toevoegen van CACAO of CHOLADE aan je koffiepoeder

Cacao is rijk aan magnesium en verschillende antioxidanten. Ook geeft cacao een heerlijke zoete smaak af. In cacao zit een aan cafeïne aanverwante stof genaamd theobromine. Deze stof kan bepaalde gladde spieren, zoals in de longen worden aangetroffen, ontspannen en daarmee klachten zoals astma verlichten

 

Andere tips: Wat moet je juist niet doen!

 

1. Drink geen koffie uit capsules
In koffie zitten diterpenen zoals kahweol en cafestol. Deze stoffen zorgen ervoor dat cholesterol-      uitscheidende leverenzymen minder goed hun werk kunnen doen met een cholesterol-verhogende werking als gevolg. Uit onderzoek blijkt dat papieren koffiefilters deze cholesterol-verhogende stoffen tegenhouden. Zorg wel dat je altijd bruine filters gebruikt, want de witte zijn gebleekt en kunnen vervuild zijn met dioxines.

 

2. Drink ruim 8 uur voor je gaat slapen geen koffie meer
Koffie zorgt ervoor dat de productie van het stresshormoon cortisol behoorlijk gestimuleerd wordt. Dit staat het circadiaans ritme van het lichaam ernstig in de weg. Het circadiaans ritme bepaalt de tijdstippen waarop het wakker makend hormoon cortisol en het slaaphormoon melatonine aangemaakt worden. Omdat koffie de cortisolspiegel nog 8 uur na het drinken ervan kan beïnvloeden, is het beter om geen koffie meer te drinken na 15u. Het beste is om rond 13u je laatste kop koffie te nemen. Bij het ontwaken vertoont de cortisolspiegel een piek en kan het drinken van koffie je resistent maken voor cafeïne. De hoeveelheid cortisol is dan chronisch verlaagd en het drinken van koffie zorgt dan eigenlijk dat je normale cortisol waardes haalt.

 

3. Blijf weg bij zoetstoffen
Mensen kiezen vaak voor zoetstoffen om overgewicht tegen te gaan. Deze mensen komen op termijn bedrogen uit. Het blijkt dat light-drinkers en zoetstoffengebruikers alsnog te kampen hebben met een dikker wordende buik. Dit is fysiologisch eenvoudig te verklaren: bij inname van zoetstoffen reageert het lichaam hormonaal op dezelfde manier als dat het suiker zou binnenkrijgen aan de hand van de informatie die de smaakpapillen doorgeven, zoals bijvoorbeeld het afscheiden van het hormoon insuline. Het lichaam wordt dan opgezadeld met te veel insuline want er is geen suiker opgenomen, waardoor de bloedsuikerspiegel sterk daalt, met een hongergevoel tot gevolg. Dit hongergevoel werkt de drang naar suiker in de hand. Zoetstoffen blijken volgens vele wetenschappelijke studies ook meerdere gezondheidsproblemen te kunnen veroorzaken wegens de chemische stoffen die erin aanwezig zijn.

 

4. Vermijd koffiecreamers
Het is al jaren bekend dat koffiecreamers boordevol slechte vetten zitten. Vooral de transvetten zijn vetten die we zoveel mogelijk moeten vermijden. Dat zijn plantaardige vetten die hard zijn bij kamertemperatuur.  Transvetten worden in verband gebracht met ziektes zoals kanker, diabetes en beroertes. Als je toch melk in je koffie wilt, kies dan voor de vloeibare variant. Al eens geprobeerd om plantaardige melk in je koffie te doen zoals kokosmelk of amandelmelk, heel lekker en tevens heel gezond!

 

Probeer gerust te experimenteren met deze tips en aarzel niet om je bevindingen hieronder te delen!

Smakelijk!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.